top of page
En bild på ett kloster i Athos

Pilgrimsfondens Athoscenter

Under de senaste åren har besöken från Sverige till det stora ortodoxa andliga centret, Berget Athos i Halkidiki i Grekland, ökat markant.
 

I rent historiska termer är det ett mer än 1000-årigt avgränsat munksamhälle som bara tar emot manliga pilgrimer, men på det inre planet är det något annat. Kanske skulle det kunna kallas för en värld mellan världar, ett utrymme som genom munkarnas konstanta bön gränsar till det himmelska inte bara i sina hundratals kyrkor, utan från varje sten på dess stigar, skogsdungar och kustremsor. Athos är i själva verket ett enda kloster, också utanför dess många portar, och en ledstjärna för alla ortodoxa nunnor och munkar som lever efter samma regel i hela världen, Gud till ära. På denna sida publicerar vi material om denna unika plats och informerar om en och annan kommande resa dit.

Att resa till Athos

Pilgrimsfonden har en tradition att regelbundet resa till Athos. Vi reser i mindre grupper och hjälps åt i reseplaneringen. Är du intresserad av att delta i en kommande resa? Kontakta:

Andreas Wickman

andreaswickm@gmail.com

Fader Mikael.png

Fr. Mikael Fälthammar

Fader Mikael översätter ofta utdrag från andlig litteratur från Athos. Här publicerar vi ett urval av dessa. För mer, besök Fader Mikaels blogg här.

Mats Karlsson

"Min son Johannes och jag var med en grupp som besökte det Heliga Berget april 2022. Det var vår andra resa dit. April 2019 reste vi första gången."

bottom of page